Felszerelés karbantartás

Ebben a menüpontban szeretném ismertetni az alapvető íjász ismérveket.

Az íj lehet:

- CRB (számszeríj): bármilyen csigás vagy visszahajló karú számszeríj/nyílpuska, nyitott irányzékkal vagy céltávcsővel, vagy lézeres irányzékkal. A számszeríjat kézi erővel kell felhúzni és biztosítónak kell lennie rajta. A nyílvesszőknek felhúzott állapotban a karok külső oldaláig kell érniük. Bármilyen anyagú és tollazású nyílvessző használata megengedett, színtől, típustól, hossztól, súlytól függetlenül.

 
- CU (csigás íj állítható irányzékkal): Bármilyen csigás íj mozgatható irányzékkal vagy scoppal. Bármilyen típusú oldógép, kesztyű, tab használható. Bármilyen kiegészítő, stabilizátor, overdraw, peep, vízszintező, kisser, tüskevilágítás használható. Bármilyen anyagú és tollazású nyílvessző használata megengedett, színtől, típustól, hossztól, súlytól függetlenül.
 
- HU (csigás íj vadászirányzékkal): Bármilyen csigás íj irányzékkal, amiben nem lehet több mint öt rögzítet tüske vagy keresztszál. Lőhetnek oldógéppel vagy kézzel, használható tab, kesztyű. A stabilizátor és oldal-stabilizátorok hossza max. 12 coll (30.5 cm) lehet. Overdraw, peep, vízszintező, tüskevilágítás használható. Bármilyen anyagú és tollazású nyílvessző használata megengedett, színtől, típustól, hossztól, súlytól függetlenül.
 
- CB (csigás íj irányzék nélkül): Bármilyen csigás íj irányzék nélkül. Az íjablakon belül bármilyen kifutó engedélyezett. Az íjon és az idegen nem lehet semmilyen jelölés, ami célzásra használható. Maximum 12 collos stabilizátor engedélyezett. Peep és overdraw nem használható. Bármilyen típusú oldógép, kesztyű, tab használható. Bármilyen anyagú és tollazású nyílvessző használata megengedett, színtől, típustól, hossztól, súlytól függetlenül.
 
- Ol (reflexíj irányzékkal): Bármilyen típusú reflex íj állítható irányzékkal, stabilizátorral, oldal-stabilizátorokkal, kisserrel, húzáshossz-jelzővel. Az irányzék nem tartalmazhat lencsét. Kesztyű és tab használható. Bármilyen anyagú és tollazású nyílvessző használata megengedett, színtől, típustól, hossztól, súlytól függetlenül.
 
- BB (barebow - reflexíj arc- vagy húrmértékes célzási móddal) : Az íjnak a kifutó kivételével „csupasznak” kell lennie, valamint (az íj-ablakban) kiemelkedésektől, jelölésektől, felületi sérülésektől, réteges formáktól mentesnek kell lennie (az íj ablakának környékén), amelyek a célzást segíthetik. Az íjon a megfelelő stabilitás elérése végett plusz súlyok lehetnek, de a leajzott íjnak az összes engedélyezett tartozékkal együtt át kell férnie egy 12,2 cm-es ± 0,5 mm tűrésű belső átmérőjű gyűrűn, vagy lyukon. Stabilizátorok nem használhatók. A húr- vagy arcmértékes célzás megengedett. Bármilyen anyagú és tollazású nyílvessző használata megengedett, színtől, típustól, hossztól, súlytól függetlenül.
 
- TR-RB (vadászreflex): Bármilyen anyagból készült visszahajló karú reflex íj. Nem használható irányzék, oldógép. Maximum 5 collos stabilizátor, vagy plusz súly használható. Kesztyű és tab használható. Lövéskor a mutatóujjnak érintenie kell a nockot. Nem lehet jel az idegen, ill. az íjon, ami a távolságbecslésre ad lehetőséget vagy célzást segítő referencia pontként szolgálhat. Az olyan kifutók, mint a T300, Neet, Hoyt Hunter, Bear és ezekhez hasonlóak engedélyezettek. Rugós oldaltámasz (berger) nem használható. Húr – vagy arcmértékes célzás tilos. Bármilyen anyagú és tollazású nyílvessző használata megengedett, színtől, típustól, hossztól, súlytól függetlenül.
 
- TR-LB (longbow): Bármilyen típusú hosszúíj, aminél felajzott állapotban az ideg csak a húrakasztónál érinti az íjat. Nem használható irányzék, oldógép, stabilizátor, plusz súly. Nem lehet jel az idegen, ill. az íjon, ami a távolságbecslésre ad lehetőséget vagy célzást segítő referencia pontként szolgálhat. Lövéskor a mutatóujjnak érintenie kell a nockot. Húr – vagy arcmértékes célzás tilos. Csak a fából készült, természetes (pl. pulykatoll)tollazással ellátott nyílvesszők használata megengedett, színtől, típustól, hossztól, súlytól függetlenül!
 
- PB-HB (tradicionális visszacsapó reflexíj): Bármilyen anyagból készült, hossztengelyén szimmetrikus összetett reflexíj. Markolata oldalirányban nem aszimmetrikus, oldalirányú szélessége nem kevesebb, mint 15 mm, ablakos kiképzéssel nem rendelkezhet. Felajzott állapotban az idegnek az íj teljes hosszában az íj középvonalában kell futnia és nem lehet hosszabb, mint 160cm. Lövéskor a mutatóujjnak érintenie kell a nockot. Húr – vagy arcmértékes célzás tilos. Kesztyű, tab használható. Csak a fából készült, természetes (pl. pulykatoll)tollazással ellátott nyílvesszők használata megengedett, színtől, típustól, hossztól, súlytól függetlenül! 
 
Miből áll egy kezdő felszerelés?
Testalkatunknak megfelelő nagyságú és erelyű íj, 6 db vessző, tegez, amiben a vesszőket tároljuk .
Védőeszközök:alkarvédő nagyon fontos, hogy az első lövéseknél elkerüljük az ideg okozta kar sérüléseket ill. tab vagy kezdőknek jobban ajánlott kesztyű
a lövés kivitelezéséhez szükségünk lesz még vesszőfogóra ajánlom a szalma helyett a polifoam táblát.
Egy kis érdekesség az íj történelméről:https://vikingcsarnok.comule.com/4.htm
Ha a markolat hajlik, ill. a tiller a körívhez közelebb áll, mint az elliptikus ívhez, akkor elég nagyot rúg az íj.

Keresés

Elérhetőség

Miskolci Íjász Egylet